Resepi @ Halaqah

SATAY DAGING June 1, 2009

Filed under: Aneka menu berasaskan Daging — halaqahdotnet @ 5:03 am

SATAY DAGING

SATAY DAGING

SATAY DAGING

Bahan yang perlu dikisar :

  • 3 ulas bawang merah
  • 2 biji buah keras
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 sudu kecil kunyit serbuk
  • 4 cm halia
  • 2 batang serai
  • 4 cm lengkuas
  • 1 sudu besar ketumbar   } disangai
  • 1 sudu kecil jintan manis } disangai
  • 1 sudu kecil jintan putih  } disangai

Bahan satay :

  • 1 kg isi ayam/daging } dihiris kepingan 2.5 x 2.5cm
  • 1 1/2 sudu kecil garam
  • 4 sudu besar gula pasir
  • 2 sudu besar madu
  • 2 sudu besar minyak masak
  • lidi sate
  • minyak untuk merenjis(dgn serai yg dititik)

Cara membuat:

  1. Campurkan gula, madu, minyak masak dan garam ke dalam bahan-bahan kisar.
  2. Perap daging dengan bahan kisar sekurang-kurangnya selama 3 jam .
  3. Cucuk dengan lidi dan bakar, sambil merenjis dengan minyak menggunakan serai hingga sate masak.
  4. Sajikan dengan kuah kacang, nasi impit, ketupat, bawang dan timun.


Tips: Lidi terlebih dahulu direndam di dalam air selama 2 jam sebelum digunakan untuk  mengelakkan  lidi hangus bila satay dibakar

About these ads
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.